8 dejavnikov, ki povečajo tveganje za raka dojk

Čeprav ni znano, kaj točno povzroča raka dojk, obstajajo določeni dejavniki tveganja. Ti ne pomenijo nujno bolezni, povečajo pa možnost, da se razvije rak dojk.

Ni točno znano, kaj povzroča raka dojk, je pa znano, da lahko določeni dejavniki povečajo možnost za njegov nastanek. Rak dojk je najpogostejši rak pri ženskah, zato je dobro poznati tveganje in še posebej skrbno pregledovati dojke, če veste, da lahko določeni dejavniki veljajo tudi za vas.

Tveganje za raka dojk se povečuje s starostjo

Možnosti za nastanek raka dojk se povečujejo s staranjem. Približno 70 % obolelih za rakom dojk je starejših od 50 let. V Sloveniji so zato ženske po 50. letu avtomatsko vključene v presejalni program DORA, ki z rednimi mamografijami skrbi za zgodnje odkrivanje raka dojk.

A to ne pomeni, da so mlade ženske pred rakom varne! Vedno pogosteje prihaja do raka dojk tudi pri mlajših ženskah, pri nekaterih celo v zgodnjih 20. letih. Zato je samopregledovanje dojk ključnega pomena, saj je to v mladih letih edina metoda za zgodnje odkrivanje raka.

Zgodovina raka ali bolezni dojk

Ženske, ki so že imele raka dojk, imajo večje tveganje, da ponovno zbolijo. Bolezen se lahko pojavi na isti ali na drugi dojki, tudi pri bolnicah z mastektomijo.

Tveganje se nekoliko poveča tudi pri ženskah z benignimi (nerakastimi) boleznimi dojk, zato se zdravniki pogosto odločijo za kontrolne preglede, da se stanje spremlja.

Gostota tkiva dojk lahko poveča tveganje

Goste dojke sicer ne pomenijo večje možnosti za nastanek raka, se pa zmanjšuje možnost, da bi ga z običajnimi diagnostičnimi metodami zgodaj odkrili. Gosto tkivo dojk je na mamografiji namreč težje pregledno, tveganje pa se povečuje z večjo gostoto dojk.

Bolj gosto prsno tkivo je pogosto dedovano, lahko pa se pojavi tudi pri ženskah, ki nimajo otrok, so prvega otroka rodile pozno, po menopavzi jemljejo hormonsko terapijo ali pijejo alkohol.

Večja izpostavljenost estrogenu in hormonska terapija

Dolgoročno izpostavljanje estrogenu, ki je najvišji v času menstruacije, lahko poveča tveganje za hormonsko odvisnega raka dojk.

Zato so bolj izpostavljene ženske, ki:

  • so menstruacijo dobile zgodaj,
  • jo pozno izgubile,
  • imele prvega otroka pozno ali
  • niso nikoli rodile.

Na tveganje lahko vpliva tudi jemanje hormonske terapije za obvladovanje simptomov menopavze.

Ali dojenje zmanjša tveganje za raka dojk?

Dojenje lahko nekoliko zmanjša tveganje, a vas dejansko ne obvaruje pred rakom dojk. Če dojite oz. ste dojili, to ne pomeni, da raka ne morete dobiti. Tveganje se zmanjša, če dojite vsaj šest mesecev, razlog pa je zgoraj omenjeno izpostavljanje estrogenu.

Ker med dojenjem ženske običajno nimajo menstruacije, to skrajša čas izpostavitve estrogenu in lahko zmanjša možnost za nastanek z estrogenom povezanega raka dojk. Hitreje po dojenju (ali med) kot dobite menstruacijo, dalj časa ste izpostavljeni estrogenu in tveganje za raka ni več zmanjšano.

Pomembno je tudi poudariti, da lahko traja od 2 do 5 let preden tumor doseže velikost, ki jo lahko zatipamo z roko. Če je rak dojk v vašem telesu nastajal že pred zanositvijo ali dojenjem, le-to seveda ne bo zmanjšalo tveganja.

Mit je, da med nosečnostjo ali dojenjem ne morete zboleti za rakom dojk, zato je ob zaskrbljujoči spremembi (npr. bula, ki ne izgine v nekaj dneh) treba obiskati zdravnika, ki lahko po potrebi naroči ultrazvočni pregled.

Rak dojk v družini

Ženske, katerih sorodnice v prvem kolenu so imele raka dojk, imajo 2- do 3-krat večje tveganje. Tveganje je še večje, če sta mama ali sestra zboleli mladi.

Če imate družinsko ogroženost, vas osebni zdravnik ali ginekolog lahko napoti v ambulanto za bolezni dojk na preventivni pregled ali na genetsko testiranje.

Tveganje je večje tudi pri osebah z mutacijami v genih, ki dokazano povečajo tveganje za nastanek raka dojk. Med njimi sta najpogostejša BRCA1 in BRCA2 ter CHEK2, ATM in NBN. Stopnja ogroženosti je odvisna od spremenjenega gena, najvišja pa je pri BRCA1 in BRCA2 (60-85 %).

Če ima eden od staršev mutacijo katerega od omenjenih genov, je možnost, da jo bo otrok podedoval 50 %. Spol starša ali otroka pri tem ne igra nobene vloge.

Obsevanje dojk ali prsnega koša

Zdravljenje z obsevanjem prsnega koša poveča tveganje za raka dojk z začetkom 10 let po zdravljenju. Tveganje je odvisno od količine sevanja in starosti.

Zdravljenje raka ene dojke z obsevanjem naj ne bi predstavljalo povečanega tveganja za raka v drugi dojki!

Za ženske z mutacijo BRCA1 ali BRCA2 lahko izpostavljanje sevanju, kot je na primer rentgen prsnega koša, dodatno poveča tveganje za raka dojk, še posebej če je do sevanja prišlo pred 20. letom starosti.

Debelost

Debelost (indeks telesne mase nad 30) še posebej poveča tveganje za raka dojk pri ženskah po menopavzi, ki niso uporabljale nadomestne hormonske terapije.

Pitje alkohola

Vemo, da je pitje alkohola škodljivo za zdravje, poveča pa tudi tveganje za nastanek raka dojk. Več alkohola kot popijete, večje je tveganje.

Občasen kozarec vina ob kosilu vam verjetno ne bo škodil, izogibajte pa se rednemu, predvsem pa prekomernemu pitju alkoholnih pijač, še posebej če imate tudi druge dejavnike tveganja.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Menstrualni koledarček

Z Better Than BRCA menstrualnim koledarčkom boš enostavno spremljala svoj cikel, dodala pa sem tudi opomnik, da ne pozabiš na koledarju označiti samopregledovanja dojk.