Better Than BRCA blog: močnejša od gena za raka dojk

Better Than BRCA

Po diagnozi mutacije BRCA1 sem se odpovedala svojim prsim in s tem zmanjšala tveganje za raka dojk. Zdaj sprejemam življenje brez njih in blogam o svojih izkušnjah in občutkih.

Nikoli nisem bila oseba, ki velja za “normalno”. Že v mladosti sem bila vedno preglasna, preveč sem imela za povedati in pogosto sem se smejala ob nepravem času. Moji možgani so vedno delali nekoliko drugače kot drugi. To se do zdaj ni veliko spremenilo.

Še vedno sem zelo načelna in trdno stojim za svojimi prepričanji. Bolj pogosto kot ne sem trmasta in brezkompromisna – ko se nekaj odločim, je to to. Sem tudi analitična oseba, ki se najpogosteje opira na podatke – statistiko in izkušnje drugih, preden sprejme kakšno veliko, življenjsko pomembno odločitev. In to so stvari, ki so mi prišle izjemno prav, ko sem izvedela za diagnozo.

Ko je sestra izgubila boj z rakom dojk, sem se odločila za gensko svetovanje, da preverim, ali imam morda (še večje) tveganje, da raka dobim tudi jaz. Rezultate sem dobila leto in pol kasneje in bila šokirana. Imam mutacijo gena BRCA1, kar pomeni, da je zelo verjetno, da bom tudi jaz nekega dne zbolela. Ta mutacija namreč pomeni, da imam 60-85 % možnosti, da zbolim za rakom dojk in 20-40 % možnost za raka na jajčnikih.

Ko sem začela pisati ta blog, sem bila soočena z ogromnimi, pomembnimi odločitvami, ki bodo določale potek mojega življenja. Večina jih je zdaj že za mano.

Decembra 2019 sem imela preventivno dvojno mastektomijo (odrezali so mi obe dojki) brez rekonstrukcije (odločila sem se, da ne želim vsadkov ali presaditve lastnega tkiva, ki bi posnemalo videz in občutek naravnih dojk). Hkrati so mi odstranili oba jajcevoda, da bi zmanjšali možnost za raka jajčnikov.

Čeprav je večina mojih odločitev in izkušenj z neprijetnostmi, povezanimi z BRCA, za mano, bom še naprej pisala ta blog. S tabo bom delila svoja stališča in razmišljanja o tej temi ter ti dala vpogled, kako je to BRCA potovanje vplivalo na moje življenje.

Če lahko moje izkušnje in občutki, povezani z BRCA diagnozo in preventivnimi operacijami, pomagajo vsaj eni osebi, potem se zagotovo splača izpostaviti in deliti izkušnje, ki so običajno skrita, zelo zasebna zadeva.

Če te karkoli zanima, bom vesela tvojega sporočila. Slediš mi lahko tudi na Facebooku in Instagramu, kjer delim še več podrobnosti in informacij o BRCA, preventivi in mojih izkušnjah.

Menstrualni koledarček

Z Better Than BRCA menstrualnim koledarčkom boš enostavno spremljala svoj cikel, dodala pa sem tudi opomnik, da ne pozabiš na koledarju označiti samopregledovanja dojk.