11 stvari, ki jih morate vedeti o BRCA genih in dednem raku dojk

Kaj je BRCA (gen raka dojk) in deset drugih dejstev, ki jih morate vedeti o genetskem raku dojk in kako lahko vpliva na vaše življenje …

11 BRCA dejstev: vse, kar morate vedeti o mutaciji genov BRCA in gensko pogojenem (dednem) raku dojk

#1 Dedni (genetski) rak dojke ni pogost

Pravi vzrok raka dojk in jajčnikov ni znan, saj gre običajno za kombinacijo našega življenjskega sloga, genov in okolja, v katerem živimo. Vendar pa večina žensk, ki imajo rak dojke ali jajčnikov, nima družinske anamneze ali znane genske mutacija.

Obstaja veliko genov, ki lahko vplivajo na razvoj raka dojke, vendar večina podedovanih primerov bolezni vključuje mutacije v dveh genih: BRCA1 (BReast CAncer gen 1) in BRCA2 (BReast CAncer gen dva).

Ocenjujejo, da ima manj kot 1 % splošne populacije mutacijo v genih BRCA1 ali BRCA2, do 10 % žensk in 20 % moških z diagnozo raka dojke ima mutacijo v enem od teh genov.

Pojav je večji pri potomcih Aškenazi judov, pri katerih naj bi imela 1 od 40 oseb mutacijo BRCA.

Tveganje za dednega raka dojk in jajčnikov je majhno! Manj kot 1 % splošbe populacije ima mutacijo na BRCA1 ali BRCA2 genih.

#2 Geni raka dojke proizvajajo proteine, ki zavirajo tumorje

Geni BRCA1 in BRCA2 dajejo navodila za izdelavo proteina, ki deluje kot zaviralec tumorjev in pomaga preprečiti, da bi celice prehitro ali nenadzorovano rasle in se delile. BRCA1 in BRCA2 proteini sodelujejo pri popravljanju poškodovane DNK.

Večina mutacij genov BRCA1 in BRCA2 proizvaja manj ali nefunkcionalne proteine, zato je na voljo manj tega proteina, ki pomaga popraviti poškodovano DNK ali popraviti mutacije, ki se pojavljajo v drugih genih. Ko se te pomanjkljivosti kopičijo, lahko povzročijo nenadzorovano rast in deljenje celic, kar lahko vodi do tvorbe tumorjev.

#3 Gena BRCA1 in BRCA2 imata več kot 1800 znanih mutacij

Ne obstaja ena sama mutacija gena, temveč jih je na tisoče, vedno znova pa se odkrivajo tudi nove. Zaporedje DNK zapisa gena se lahko spremeni na različne načine, zato imajo mutacije različne učinke na zdravje, odvisno od tega, kje se pojavijo in kako (ali če sploh) spremenijo funkcijo esencialnih proteinov.

Vse genetske mutacije ne povečajo predispozicije ali nagnjenosti k določeni bolezni.

Pomembno je vedeti, da niso vse mutacije patogene, kar pomeni, da ne povečajo vedno vaše predispozicije ali nagnjenosti k določeni bolezni. Nekateri patogeni so pogostejši na določenih geografskih območjih ali pri ljudeh določenega porekla.

#4 Imate večje tveganje za mutacije genov BRCA?

Nekateri ljudje imajo večje tveganje za mutacijo BRCA genov kot drugi. Morda imate večje tveganje za mutacijo BRCA1 ali BRCA2, če vaša družinska zgodovina vključuje:

 • znano mutacijo v družini,
 • sorodnico v prvem kolenu z rakom dojk pred 45. letom starosti,
 • sorodnika moškega spola v prvem kolenu z rakom dojk,
 • sorodnico v prvem kolenu z dvema primarnima rakoma dojke (vsaj ena diagnoza raka dojke postavljena pred 50. letom starosti),
 • sorodnico v prvem kolenu z rakom jajčnikov (histološko serozni karcinom visoke malignostne stopnje),
 • dve sorodnici v prvem ali drugem kolenu po isti krvni veji z rakom dojk in/ali z rakom jajčnikov (vsaj ena diagnoza raka dojke postavljena pred 50. letom starosti),
 • tri (ali več) sorodnic v prvem ali drugem kolenu po isti krvni veji z rakom dojk in/ali jajčnikov.
Če ste vi ali sorodnica v prvem kolenu za rakom dojk zboleli pred 45. letom, imate večje možnosti za BRCA mutacijo.

Morda imate večje tveganje za mutacijo, če imate:

 • znano mutacijo v družini,
 • raka dojk pred 45. letom starosti,
 • trojno negativni (TN) rak dojke pred 60. letom starosti,
 • dva primarna raka dojke (vsaj ena diagnoza postavljena pred 50. letom starosti),
 • rak dojk in jajčnikov pri isti osebi,
 • rak jajčnikov (histološko serozni karcinom visoke malignostne stopnje),
 • moški z rakom dojk,
 • rak dojk pri bolnici s pozitivno družinsko anamnezo – vsaj ena sorodnica z rakom dojk in/ali jajčnikov v prvem ali drugem kolenu (pri dveh bolnicah z rakom dojke v družini mora biti vsaj ena diagnoza postavljena pred 50. letom).

Ti dejavniki se uporabljajo tudi kot kriteriji za gensko svetovanje in testiranje pri nas. Omeniti velja tudi, da na Onkološkem inštitutu običajno najprej testirajo osebo, ki že ima (ali je imela) raka, preden testirajo njene zdrave sorodnike.

#5 Nosilci mutacije genov BRCA imajo visoko tveganje za nastanek raka dojk

Tveganje za nastanek raka dojk narašča, ko se staramo. Pri 30. letih nimamo enakega tveganja kot pri 80., vendar pa je tveganje pri ženskah z genskimi mutacijami vedno večje. Ženske, ki imajo mutacijo gena BRCA1, imajo v življenju 60–85 % tveganje za rak dojk (po ameriških statističnih podatkih do 90 %), ženske z mutacijo genov BRCA2 pa naj bi imele po podatkih Združenja Europa Donna Slovenija enako tveganje kot nosilke mutacije BRCA1 (po ameriških statističnih podatkih pa nekoliko nižje, od 45 do 85 %).

Ženske brez genske mutacije imajo do 30. leta 1 %, do 75. leta pa 8 % možnosti, da zbolijo za rakom dojk.

Med ženskami brez genskih mutacij je po podatkih Registra raka Republike Slovenije ogroženost za nastanek raka dojk do 30. leta 1 % (zbolela bo 1 ženska od 100), do 75. leta pa 8 % (zbolela bo vsaka 13. ženska). Ženske z enim ali dvema sorodnikoma z rakom dojk, imajo po ameriških podatkih življenjsko tveganje 17–30 %, odvisno od posebne družinske anamneze. Tudi če ženske z rakom dojk nimajo genskih mutacij (so bile na genskem testiranju negativne), je tveganje za njihove bližnje sorodnike še vedno večje.

#6 Mutacija BRCA pomeni povečano tveganje za razvoj raka dojke v mladosti

Nosilke mutacije BRCA1 imajo večje tveganje za razvoj raka dojk, preden dopolnijo 40 let, v primerjavi z nosilkami mutacije BRCA2. Pri ženskah z mutacijo BRCA2 po 55. letu ostaja večje tveganje za razvoj raka dojk, manjše tveganje pa imajo ženske z mutacijo BRCA1.

#7 BRCA povečuje tudi možnost raka na jajčnikih

Pri ženskah z mutacijami BRCA1 so možnosti za razvoj raka jajčnikov v življenju večje (35-60 %), kot pri BRCA2 (12-25 %). Pri običajnih ženskah je ogroženost za raka jajčnikov do 70. leta 1 % do 85. leta pa 1,4 %.

Ženske z mutacijo BRCA imajo v življenju do 85 % možnosti za raka dojk in do 60 % za raka jajčnikov.

#8 Nosilke mutacije BRCA1 imajo večje možnosti za bolj agresivno obliko raka dojk

60 % do 80 % žensk z mutacijo BRCA1 ima trojno negativni rak dojk. Trojno negativni pomeni, da tri najpogostejše vrste receptorjev, za katere je znano, da spodbujajo rast raka dojk (estrogen, progesteron in gen HER-2/neu), niso prisotne v tumorju.

Trojno negativni rak velja za bolj agresivnega in ima slabšo prognozo kot druge vrste raka dojk, predvsem zato ker je za zdravljenje na voljo manj ciljanih zdravil. Ta vrsta raka je pogostejša med mlajšimi ženskami. Ker je pogostejša tudi pri ženskah z mutacijo genov BRCA1, strokovnjaki priporočajo, da bolnice s trojno negativnim rakom dojk, mlajše od 60 let, opravijo genetsko svetovanje.

#9 Mutacijo genov BRCA lahko podedujete od katerega koli od staršev

Mit je, da so samo ženske nosilke mutacij genov BRCA. Moški in ženske imamo BRCA gene in vsaka oseba podeduje po eno kopijo gena od vsakega starša. To pomeni, da lahko mati ali oče prenese gensko mutacijo na svojega otroka, ne glede na spol otroka.

Mutacijo gena BRCA lahko podedujete po materi ali očetu.

BRCA mutacije se dedujejo v avtosomno dominantnem vzorcu. To pomeni, da ne preskočijo generacije, samo ena kopija okvarjenega gena pa zadošča za povečanje tveganje za razvoj raka.

#10 Za nosilke mutacije BRCA operacija ni edina možnost

Obojestranska mastektomija in odstranitev jajčnikov in/ali jajcevodov ni edina možnost, če ste pozitivni na mutacijo BRCA. Dokler niste pripravljeni na operacijo, se lahko odločite za redne preglede, kot sta magnetna resonanca ali mamografija (vrsto pregleda in pogostost svetuje zdravnik) in druge ukrepe, na primer ginekološke preglede z ultrazvokom in preverjanje določenih tumorskih markerjev. Vse možnosti, ki so vam na voljo, vam predstavijo pri genetskem svetovanju.
Za pravo preventivo, torej preprečevanje bolezni, pa je operacija žal edina izbira.

#11 Vsi z mutacijo ne bodo dobili bolezni

Pomembno je vedeti, da z mutacijo BRCA podedujete le povečano verjetnost za razvoj raka, ne pa tudi bolezni. Približno 20-30 % oseb z mutacijami BRCA gena nikoli ne zboli za rakom dojk ali jajčnikov.

Viri:
Knjižica Dedni rak dojk in/ali jajčnikov; Ambulanta za onkološko genetsko svetovanje
http://www.mutacija-brca.si/gena-brca1-brca2/
https://ghr.nlm.nih.gov/condition/breast-cancer
https://ghr.nlm.nih.gov/gene/BRCA1
https://ghr.nlm.nih.gov/gene/BRCA2
https://bmccancer.biomedcentral.com/articles/10.1186/1471-2407-8-155
https://www.cancer.net/cancer-types/hereditary-breast-and-ovarian-cancer
https://www.mariekeating.ie/cancer-information/brca/managing-risk-breast-cancer/