Sonce, kožni rak in BRCA

Kožni rak je najpogostejši rak pri ljudeh, zato je zaščita pred soncem ključnega pomena. Kaj pa če k temu prištejemo še genetiko in mutacije BRCA genov?

Najprej je treba pojasniti, da imamo vsi, ki smo se kadarkoli (prekomerno) izpostavljali soncu in nas je opeklo, možnosti, da kožni rak postane naša nova realnost. Treba pa je vedeti tudi, da se kožni rak pojavlja v več vrstah in niso vsi enako nevarni.

Najpogostejši pri svetlopoltih osebah je bazalnocelični karcinom, ki raste počasi, pogost pa je tudi ploščatocelični karcinom. Noben od njiju ni smrtno nevaren, saj običajno ne zaseva v druge organe, ju je pa kljub temu treba prepoznati in zdraviti.

Najbolj nevaren med vsemi je maligni melanom, ki predstavlja 5 % vseh kožnih rakov in je odgovoren za več kot 90 % vseh smrti zaradi kožnega raka (vir: Onkološki inštitut).

Kožni rak: z mutacijo BRCA povezano tveganje

BRCA in melanom

Povezave med BRCA1 in večjim tveganjem za nastanek melanoma niso odkrili v nobeni študiji.

Številni članki in tuje spletne strani centrov za zdravljenje raka pa svarijo, da bi osebe z mutacijo gena BRCA2 naj imele rahlo povečano tveganje za nastanek melanoma.

Znanstvene študije v zadnjih letih dajejo nasprotujoče si rezultate in redni kontrolni pregledi kože niso vključeni v shemo pregledov. Nekatere študije svetujejo letne preventivne preglede pri dermatologu, druge menijo, da to brez ostalih znakov ni potrebno.

Zato je preventiva in redno pregledovanje kože za BRCA2+ še toliko bolj pomembno. Če na koži opaziš karkoli sumljivega, OBVEZNO obišči dermatologa!

BRCA in kožni rak

Tudi na tem področju so študije razdeljene, je pa ena od njih pokazala, da je kožni rak pogostejši pri osebah z BRCA2 v primerjavi z BRCA1, še posebej bazalnocelični karcinom.

Kožni rak: tveganje za nosilce BRCA1 in BRCA2 mutacije | Better Than BRCA blog

Katerim podatkom torej zaupati?

Jaz sem na strani previdnih in bi vsem, še posebej pa tistim z BRCA1 ali BRCA2, priporočala večjo pazljivost na soncu, strogo zaščito kože in redno samopregledovanje kože.

Kot zanimivost: pri genetskem svetovanju za dedno obliko kožnega raka na onkološkem inštitutu v Ljubljani testirajo tudi BRCA2, tako da … Povsem nedolžna ta mutacija verjetno vseeno ni.

Kožni rak: preventiva

Ne glede na to, ali obstaja genetsko povečano tveganje ali ne, je za preprečevanje kožnega raka najpomembnejša preventiva! UV žarkom se ne moremo popolnoma izogniti, lahko pa s pravimi ukrepi zelo zmanjšamo škodo, ki jo povzročajo.

Kako zmanjšati možnost za kožnega raka?

  • Ne sonči se ali obiskuj solarija! Porjavela koža je poškodovana koža – zdrava porjavelost ne obstaja, razen če pride iz stekleničke.
  • Izogibaj se nepotrebnemu izpostavljanju soncu – poleti še posebej med 10. in 17. uro.
  • Uporabljaj zaščitna oblačila in dodatke (klobuk s širokimi krajci, sončna očala).
  • Za ustrezno zaščito kože poskrbi vse dni v letu – tudi pozimi in ob deževnih, meglenih dneh.
  • Pregleduj svojo kožo!

Zaščita kože pred soncem

Ker se soncu ne moremo popolnoma izogniti (škodljivi UVB žarki prodirajo skozi vodo, UVA pa tudi skozi steklo), je pomembna dobra zaščita. Kako se zaščitimo?

  • Z visoko UVA in UVB zaščito (vso leto vsaj SPF 30 v zadostni količini)
  • Z zaščitnimi oblačili
  • Z zadostno količina kakovostne kreme (samo za obraz je potrebno nanesti dva prsta kreme oz. četrt čajne žličke)
  • V poletnih mesecih s ponovnim nanosom kreme na 2-4 ure.
Priporočljivo branje:
Kako UVB in UVA žarki vplivajo na našo kožo | Tixibeauty
Kako UVB in UVA žarki vplivajo na našo kožo | Tixibeauty

Kako prepoznati kakovostno in visoko zaščito pred soncem?

Žal ni vse zlato, kar se sveti. In to še posebej velja pri zaščiti kože pred soncem. Papir in embalaža prenesejo vse, ni pa nujno, da te izdelek res ščiti, kot bi te moral. To še posebej velja za dekorativno kozmetiko, ki ti obljublja UV zaščito, ki pa jo je praktično nemogoče doseči. Teh izdelkov običajno ne nanašamo v količini, ki bi nudila obljubljeno zaščito.

Da bi prepoznali kakovostno zaščito, je treba ločiti tudi med UVA in UVB žarki in zaščito pred njimi. UVB žarki povzročajo hitro vidne opekline, medtem ko UVA žarki prodirajo globlje v kožo in njihovi učinki niso takoj vidni.

UVB zaščita je kar enostavna – SPF oznaka in to je to. Številka ti pove, kako dolgo bo tvoja koža zaščitena pred UVB žarki.

Je pa seveda treba nanesti zadostno količino in upoštevati, da se s potenjem, brisanjem in dotikanjem kože ta številka zmanjšuje. Torej te tudi kreme, ki obljubljajo 8-urno zaščito pred soncem, ne bodo enako ščitile takoj ko jih naneseš ali po osmih urah.

»UVA žarki so prisotni ves dan, skozi celo leto, tudi ko je oblačno in prehajajo skozi steklo. Veljajo za tihe morilce, saj za razliko od UVB žarkov pri UVA žarkih ne vidite škodljivih učinkov takoj. UVA žarki prodrejo globje v kožo kot UVB žarki, pri čemer nenehno uničujejo ključne snovi v koži, ki zagotavljajo čvrstost in elastičnost kože.«

Tajka Selan, Cosmedoc

UVA zaščita pa je nekaj povsem drugega. To je podatek, ki ga veliko proizvajalcev pred svojimi strankami skriva. Pri nas je recimo standardizirana oznaka UVA v krogcu, ki zagotavlja, da zaščita pred UVA dosega vsaj 1/3 obljubljene zaščite UVB. Če kupiš SPF50, to pomeni UVA16 oz. 160 minut zaščite.

Drug način označevanja UVA zaščite je tudi PPD (persistent pigment darkening), za več informacij o oznakah UVA zaščite pa svetujem branje Tajkine objave: Standardi testiranja in označevanje UVA zaščite.

»Torej, če kupimo kremo, ki vsebuje SPF30 in ima zraven oznake UVB narisan tudi UVA v krogcu, je UVA zaščita lahko le 10 PPD, kar pomeni, da bomo pred opeklinami v povprečju zaščiteni 300 minut pred UVA sevanjem pa zgolj 100 minut. Če UVA ni v krogcu, je pa sploh tveganje, da je tam bolj za okras, brez prave uporabne vrednosti (za naše kriterije dovolj relevantne zaščite).«

Tika Hribar, Tixibeauty

Kako dolgo nas izdelki za zaščito res ščitijo pred UBV in UVA žarki?

SPF - koliko časa smo zaščiteni pred UVB sevanjem | Tixibeauty
SPF - koliko časa smo zaščiteni pred UVB sevanjem | Tixibeauty
PPD - koliko časa smo zaščiteni pred UVA sevanjem | Tixibeauty
PPD - koliko časa smo zaščiteni pred UVA sevanjem | Tixibeauty

Koliko je treba nanesti za zadostno zaščito?

Da bi koži zagotovili zaščito, ki je navedena na izdelku, jo je potrebno nanesti v zadostni količini. In koliko je to?

Za celotno telo najmanj 6 žličk zaščitne kreme, kar pomeni približno:

Zaščitno kremo je treba nanesti na vse odkrite dele kože. V kopalkah, na primer, jo je treba nanesti minimalno 6 žličk po celem telesu, medtem ko jo boš v dolgih (neprosojnih) hlačah in majici brez rokavov nanesla le na obraz, vrat, dekolte in roki.

Zaščite ne pozabi nanašati tudi na skrite predele, kot so pregibi rok in nog, ušesa in prostor med prsti na nogah.

Če imaš raje zaščito v obliki spreja, v Tajkini objavi preveri, koliko spreja moraš nanesti za zadostno zaščito.

Za nanos prave količine zaščitne kreme na obraz, vrat in dekolte so izjemno priročne merilne žličke – na sliki 1 ml, kar je malenkost manj kot 1/4 žličke.

Kožni rak in samopregledovanje - odkrivanje sprememb na koži

Kot je za zgodnje odkrivanje raka dojk ključno samopregledovanje dojk, je za odkrivanje kožnega raka pomembno samopregledovanje kože!

Vsak mesec preglej celotno telo (tudi lasišče!) in opazuj:
– novo nastala znamenja,
– znamenja, ki so spremenila velikost, obliko, barvo – (ABCDE pravilo za odkrivanje melanoma),
– mesta ali rane, ki srbijo, bolijo ali se ne celijo.

Vse to so opozorilni znaki, ob katerih je treba obiskati dermatologa!

ABCDE pravilo za odkrivanje melanoma

A – Asymmetry: znamenje je nesimetrično.
B – Border: znamenje ima neoster rob.
C – Color: znamenje je večbarvno.
D – Diameter: znamenje ima premer večji od 6mm.
E – Evolution: znamenje se spreminja in raste.

Ta objava ne bi bila mogoča brez Tajke Selan (Cosmedoc) in Tike Hribar (Tixibeauty), ki sta mi bili s svojim kozmetičnim znanjem v neizmerno pomoč!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Menstrualni koledarček

Z Better Than BRCA menstrualnim koledarčkom boš enostavno spremljala svoj cikel, dodala pa sem tudi opomnik, da ne pozabiš na koledarju označiti samopregledovanja dojk.