11 stvari, ki jih morate vedeti o BRCA genih in dednem raku dojk

BRCA dejstva: kaj je gen raka dojk in deset drugih dejstev, ki jih morate vedeti o dednem raku dojk in kako lahko vpliva na vaše življenje.
11 BRCA dejstev - genetika in dedni rak dojk | Better Than BRCA

#1 Dedni rak dojk ni pogost

Rak dojk je vedno posledica spremembe (mutacije) gena. Lahko gre za dedovano mutacijo, v večini primerov pa mutacija nastane spontano. Vzrok, zakaj mutacija nastane, ni znan. Znanstveniki sumijo, da gre za kombinacijo življenjskega sloga, genov in okolja, v katerem živimo. Večina žensk, ki zbolijo za rakom dojk ali jajčnikov, nima družinske anamneze ali znane genske mutacije.

Obstaja veliko genov, ki lahko vplivajo na razvoj raka dojk, vendar večina dedovanih primerov bolezni vključuje mutacije v dveh genih: BRCA1 (BReast CAncer gen 1) in BRCA2 (BReast CAncer gen 2).

Ocenjujejo, da ima manj kot 1 % splošne populacije mutacijo v genih BRCA1 ali BRCA2, medtem ko ima do 10 % žensk in 20 % moških z diagnozo raka dojke mutacijo v enem od teh genov.

Pojav je večji pri potomcih Aškenazi judov, pri katerih naj bi imela 1 od 40 oseb mutacijo BRCA.

Tveganje za dednega raka dojk in jajčnikov je majhno! Manj kot 1 % splošne populacije ima mutacijo BRCA1 ali BRCA2.

#2 Geni raka dojke proizvajajo proteine, ki zavirajo tumorje

Geni BRCA1 in BRCA2 dajejo navodila za izdelavo proteina, ki deluje kot zaviralec tumorjev in pomaga preprečiti, da bi celice prehitro ali nenadzorovano rasle in se delile. BRCA1 in BRCA2 proteini sodelujejo pri popravljanju poškodovane DNK.

Večina mutacij genov BRCA1 in BRCA2 proizvaja manj ali nefunkcionalne proteine, zato je na voljo manj tega proteina, ki pomaga popraviti poškodovano DNK ali popraviti mutacije, ki se pojavljajo v drugih genih. Ko se te pomanjkljivosti kopičijo, lahko povzročijo nenadzorovano rast in deljenje celic, kar lahko vodi do tvorbe tumorjev.

#3 Gena BRCA1 in BRCA2 imata več kot 1.800 znanih mutacij

Ne obstaja ena sama mutacija gena, temveč jih je na tisoče, vedno znova pa se odkrivajo tudi nove. Zaporedje DNK zapisa gena se lahko spremeni na različne načine, zato imajo mutacije različne učinke na zdravje, odvisno od tega, kje se pojavijo in kako (ali če sploh) spremenijo funkcijo esencialnih beljakovin.

Pomembno je vedeti, da niso vse mutacije patogene, kar pomeni, da ne povečajo vedno vaše predispozicije ali nagnjenosti k določeni bolezni. Nekateri patogeni so pogostejši na določenih geografskih območjih ali pri ljudeh določenega porekla.

Ko v tem zapisu omenjam mutacijo genov, to vedno pomeni patološko spremembo.

Vse genske mutacije ne povečajo predispozicije ali nagnjenosti k določeni bolezni.

#4 Imate večje tveganje za mutacijo genov BRCA?

Nekatere osebe imajo večje tveganje za mutacijo BRCA genov kot druge. Večje tveganje za mutacijo BRCA1 ali BRCA2 imate, če vaša družinska zgodovina vključuje:

 • znano mutacijo v družini,
 • sorodnico v prvem kolenu z rakom dojk pred 45. letom starosti,
 • sorodnika moškega spola v prvem kolenu z rakom dojk,
 • sorodnico v prvem kolenu z dvema primarnima rakoma dojke (vsaj ena diagnoza raka dojke postavljena pred 50. letom starosti),
 • sorodnico v prvem kolenu z rakom jajčnikov,
 • dve sorodnici v prvem ali drugem kolenu po isti krvni veji z rakom dojk in/ali z rakom jajčnikov (vsaj ena diagnoza raka dojke postavljena pred 50. letom starosti),
 • tri ali več sorodnic v prvem ali drugem kolenu po isti krvni veji z rakom dojk in/ali jajčnikov.

Vaše tveganje za mutacijo je višje tudi, če imate (ali ste imeli):

 • rak dojk pred 45. letom starosti,
 • trojno negativni (TN) rak dojk pred 60. letom starosti,
 • dva primarna raka dojk (vsaj ena diagnoza postavljena pred 50. letom starosti),
 • rak dojk in jajčnikov,
 • rak jajčnikov (histološko serozni karcinom visoke malignostne stopnje),
 • moški z rakom dojk,
 • rak dojk pri bolnici s pozitivno družinsko anamnezo – vsaj ena sorodnica z rakom dojk in/ali jajčnikov v prvem ali drugem kolenu (pri dveh bolnicah z rakom dojke v družini mora biti vsaj ena diagnoza postavljena pred 50. letom).

Ti dejavniki se uporabljajo tudi kot kriteriji za gensko svetovanje in testiranje pri nas. Onkološki inštitut v Ljubljani je edina institucija, ki v Sloveniji izvaja gensko svetovanje, običajno pa najprej testirajo osebo, ki že ima (ali je imela) raka, preden testirajo njene zdrave sorodnike.

Če ste vi ali sorodnica v prvem kolenu za rakom dojk zboleli pred 45. letom, imate večje možnosti za BRCA mutacijo.

#5 Nosilci mutacije genov BRCA imajo visoko tveganje za nastanek raka dojk

Tveganje za nastanek raka dojk narašča, ko se staramo. Pri 30. letih nimamo enakega tveganja kot pri 80., vendar pa je tveganje pri ženskah z genskimi mutacijami vedno večje. 

Ženske, ki imajo mutacijo gena BRCA1, imajo v življenju 60–85 % tveganje za rak dojk (po ameriških statističnih podatkih do 90 %).

Ženske z mutacijo genov BRCA2 pa naj bi imele po podatkih Združenja Europa Donna Slovenija enako tveganje kot nosilke mutacije BRCA1 (po ameriških statističnih podatkih pa nekoliko nižje, od 45 do 85 %).

Med ženskami brez genskih mutacij je po podatkih Registra raka Republike Slovenije ogroženost za nastanek raka dojk do 30. leta 1 % (zbolela bo 1 ženska od 100), do 75. leta pa 8 % (zbolela bo vsaka 13. ženska). 

Ženske z enim ali dvema sorodnikoma z rakom dojk, imajo po ameriških podatkih življenjsko tveganje 17–30 %, odvisno od posebne družinske anamneze. Tudi če ženske z rakom dojk nimajo genskih mutacij (so bile na genskem testiranju negativne), je tveganje za njihove bližnje sorodnike še vedno večje.

Ženske z mutacijo genov BRCA imajo 60–85 % tveganje, da bodo v svojem življenju zbolele za rakom dojk!

#6 Mutacija BRCA pomeni povečano tveganje za razvoj raka dojke v mladosti

Nosilke mutacije BRCA1 imajo večje tveganje za razvoj raka dojk, preden dopolnijo 40 let, v primerjavi z nosilkami mutacije BRCA2. Pri ženskah z mutacijo BRCA2 po 55. letu ostaja večje tveganje za razvoj raka dojk, manjše tveganje pa imajo ženske z mutacijo BRCA1.

#7 BRCA povečuje tudi možnost raka na jajčnikih

Pri ženskah z mutacijami BRCA1 so možnosti za razvoj raka jajčnikov v življenju večje (35-60 %), kot pri BRCA2 (12-25 %).

Pri ženskah brez patološke BRCA mutacije je ogroženost za raka jajčnikov do 70. leta 1 %, do 85. leta pa 1,4 %.

Ženske z mutacijo BRCA1 imajo v življenju do 85 % možnosti za raka dojk in do 60 % za raka jajčnikov.

#8 Nosilke mutacije BRCA1 imajo več možnosti za bolj agresivno obliko raka dojk

60 % do 80 % žensk z mutacijo BRCA1 ima trojno negativnega raka dojk. Trojno negativni pomeni, da tri najpogostejše vrste receptorjev, za katere je znano, da spodbujajo rast raka dojk (estrogen, progesteron in gen HER-2/neu), niso prisotne v tumorju.

Trojno negativni rak velja za bolj agresivnega in ima slabšo prognozo kot druge vrste raka dojk, predvsem zato ker je za zdravljenje na voljo manj ciljanih zdravil.

Ta vrsta raka je pogostejša med mlajšimi ženskami. Ker je pogostejša tudi pri ženskah z mutacijo genov BRCA1, strokovnjaki priporočajo, da bolnice s trojno negativnim rakom dojk, mlajše od 60 let, opravijo genetsko svetovanje.

#9 Mutacijo genov BRCA lahko podedujete od katerega koli od staršev

Mit je, da se BRCA mutacija deduje po mami! Moški in ženske imamo BRCA gena, vsaka oseba pa deduje po eno kopijo gena od vsakega starša. To pomeni, da lahko tako mati kot oče preneseta gensko mutacijo na svojega otroka, ne glede na spol otroka.

BRCA mutacije se dedujejo v avtosomno dominantnem vzorcu. To pomeni, da ne preskočijo generacije, samo ena kopija okvarjenega gena pa zadošča za povečanje tveganje za razvoj raka.

Mutacijo gena BRCA lahko podedujete po materi ali očetu.

#10 Za nosilke mutacije BRCA operacija ni edina možnost

Operacija (obojestranska mastektomija ter odstranitev jajčnikov in jajcevodov) je edina možnost, če želite nastanek raka preprečiti oz. zmanjšati na minimum. Raka dojk se žal ne da popolnoma preprečiti, saj obstaja možnost, da se z mastektomijo ne odstrani vsega prsnega tkiva. Se pa z operacijo življenjsko tveganje zmanjša na 2-5 %, kar je manj kot pri splošni populaciji. 

Dokler niste pripravljeni na operacijo, se lahko odločite za redne preglede, kot so ultrazvok, magnetna resonanca in mamografija (vrsto pregleda in pogostost svetuje zdravnik) ter druge ukrepe, na primer ginekološke preglede z ultrazvokom in preverjanje določenih tumorskih markerjev.

Vse možnosti, ki so vam na voljo, vam predstavijo pri genetskem svetovanju.

#11 Vsi z mutacijo ne bodo dobili bolezni

Pomembno je vedeti, da z mutacijo BRCA podedujete le povečano verjetnost za razvoj raka, ne pa tudi bolezni. Približno 20-30 % oseb z mutacijami BRCA gena nikoli ne zboli za rakom dojk ali jajčnikov.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Menstrualni koledarček

Z Better Than BRCA menstrualnim koledarčkom boš enostavno spremljala svoj cikel, dodala pa sem tudi opomnik, da ne pozabiš na koledarju označiti samopregledovanja dojk.