Rak materničnega vratu: moja zgodba

Moja zgodba in izkušnje s patološkimi izvidi PAP testov, predrakavimi spremembami na materničnem vratu, virusom HPV in zdravljenjem.

September je mesec osveščanja o ginekoloških rakih, med katere sodita tudi rak materničnega vratu in rak jajčnikov, ki sta se na tak ali drugačen način dotaknila mojega življenja. Zaradi BRCA1 mutacije imam povečano možnost za raka jajčnikov, a se bom v tej objavi posvetila samo raku materničnega vratu, saj je precej večja verjetnost, da se boš tudi ti znašla v moji situaciji.

Rak materničnega vratu NI povezan z BRCA1 mutacijo in je pri nas zaradi presejalnega programa ZORA relativno dobro obvladovan. Verjetnost, da ga boš dobila, je majhna, zato pa je verjetnost, da se tudi pri tebi pojavijo spremembe na materničnem vratu, ki se lahko razvijejo v rakave, toliko večja.

Vzrok za nastanek raka na materničnem vratu je najpogosteje okužba z virusom HPV. Z njim se vsaj enkrat v življenju okuži približno 80 % spolno aktivnih žensk in zanj ni zdravila. Pri večini žensk okužba sama od sebe izzveni v enem do dveh let, brez težav ali posledic, pri nekaterih pa vztraja in lahko povzroči predrakave ali celo rakave spremembe materničnega vratu.

Če imaš pri svojem ginekologu redne brise materničnega vratu (PAP test), je velika verjetnost, da se bodo spremembe na celicah pokazale dovolj hitro in bo možno preventivno ukrepati, da do raka ne bo prišlo.

Tako je bilo na srečo pri meni.

Rak materničnega vratu: predrakave spremembe

Raka materničnega vratu nisem imela, sem pa bila zelo blizu. V bistvu sem imela veliko srečo, da nisem bila prepozna! To je bilo v času, ko nisem bila ravno pridna, kar se tiče obiskov pri ginekologu. S svojo ginekologinjo nisem bila zadovoljna, iz neznanih razlogov pa sem odlašala z menjavo.

Ko sem menjavo po nekaj letih končo uredila, je ginekologu na prvem pregledu ob pogledu v kartoteko bilo jasno, da moji brisi zaostajajo. Precej. To je bilo treba takoj popraviti.

Izvidi brisov: PIL visoke stopnje

Izvid brisa je lahko negativen ali patološki. Moj prvi bris materničnega vratu (BMV) pri novem ginekologu je bil patološki: PIL-NS – Ploščatocelična Intraepitelijska Lezija Nizke Stopnje. Ker gre v tem primeru za blage celične spremembe, je potrebna kontrola in ponoven odvzem brisa čez šest mesecev. Nič takega, zagotovo bo vse v redu.

Pri kontrolnem brisu nekaterim ženskam opravijo tudi bris za HPV. Meni ga niso, ker za to ni bilo indikacij (pri ženskah s PIL-NS ga delajo šele po 35. letu).

Kontrolni bris je pokazal, da se zadeve niso izboljšale, ampak poslabšale.  V pol leta je bolezen napredovala in celične spremembe niso bile več blage, ampak hujše – PIL-VS (VS pomeni visoke stopnje).

Še danes se spomnim trenutka, ko sem izvedela. Zazvoni telefon, dvigneš in ko ti glas na drugi strani reče: “iz ginekološke ambulante kličem,” veš, da nekaj ni okej. Medicinska sestra je bila mirna, prijazna in mi je brez težav odgovarjala na moja zmedena vprašanja. To je bilo v času, ko je bila sestrina bolezen še v mirovanju, a nas je vseeno vsaka omemba raka pretresla. Tudi če gre samo za “pred-raka”.

Pojasnila mi je, da to ni konec sveta. Nimam raka! Potrebujem samo dodatno preiskavo, da ugotovijo, kaj točno se dogaja. Čim prej naj pridem po napotnico za kolposkopsko ambulanto.

Kolposkopija in biopsija materničnega vratu

V kolposkopski ambulanti sem bila na vrsti hitro, mislim da v tednu ali dveh. Tam me je čakal še en ne preveč prijeten ginekološki pregled – kolposkopija. Odkrito povedano so vsi ginekološki pregledi neprijetni (če imaš morda drugačne izkušnje, se mi javi) in hitro sem ugotovila, da bom vso neobiskovanje ginekologa v enem letu gladko nadoknadila. Pri kolposkopiji za pregled uporabijo poseben mikroskop (kolposkop), s katerim pregledajo maternični vrat, lahko pa opravijo tudi biopsijo – odščipnejo del tkiva za analizo. To nekatere zaščemi, jaz nisem pretirano čutila. Ginekologinja je med pregledom opravila BMV in tri biopsije.

Okrevanje po biopsiji materničnega vratu pri meni ni bilo potrebno, niti zanj nisem dobila posebnih navodil. Zame je bila biopsija malo bolj nadležen in dolgotrajajoč ginekološki pregled. Po biopsiji nisem imela nobenih težav, bolečin ali krvavitev.

Čez približno dva tedna sem po pošti prejela izvide:

 • izvid brisa je patološki – PIL-VS,
 • biopsija je na vseh treh mestih pokazala PIL-VS (CIN3).

Čez tri tedne sem bila naročena na kontrolo v kolposkopsko ambulanto, kjer so mi razložili vse v zvezi s svetovanim posegom (LLETZ v lokalni anesteziji) in me vpisali na čakalno listo.

Moja izkušnja: LLETZ poseg v bolnici

LLETZ poseg (izrez obolelega tkiva z električno zanko) se lahko opravi z uporabo lokalne ali splošne anestezije. Meni so določili lokalno anestezijo, s katero sem se več kot strinjala, saj me je bilo splošne anestezije vedno strah. In odkrito povedano res ne vem, zakaj bi nekdo želel splošno anestezijo, ki ima ogromno tveganj, za nekaj tako preprostega in hitrega.

Opozorilo! V nekaterih bolnicah (recimo Postojna) LLETZ praviloma opravljajo v splošni anesteziji. Preden pristaneš na poseg, se dobro pozanimaj, za kakšno anestezijo gre, kakšna so tveganja in kdaj lahko greš po posegu domov. Pravico imaš, da se sama odločiš, kako in kje bo tvoj poseg potekal. Ponekod je možno, da ga opravijo tudi ambulantno.

Moj poseg je potekal v UKC Maribor z lokalno anestezijo in sem takoj po posegu (par ur, ker je bilo treba čakati odpustnico) lahko šla domov, nisem pa smela voziti. Vse ostalo bom podrobno opisala spodaj.

Sprejem na oddelek

Na LLETZ sem bila naročena 11. 11. 2016 (na Martinovo!) in za en dan sprejeta na ginekološki oddelek. V bolnici sem morala biti zgodaj (ne spomnim se ure), nisem pa rabila biti tešča. S sabo sem imela knjigo (Bruce Springsteen: Born to Run) in prigrizke za vsak slučaj. Skupaj nas je v isti sobi na poseg čakalo 5, gotove pa bi morale biti hitro. Nismo bile.

O doganjanju ta dan bi lahko napisala posebno objavo, tukaj bom pa samo povedala, da smo zaradi spleta okoliščin na poseg čakale krepko v popoldne. Še dobro, da smo se hitro zaštekale in smo ure preživljale s klepetanjem – knjiga je ostala neprebrana.

Najbolj nas je skrbelo, da sploh ne bomo prišle na vrsto in bomo morale priti še enkrat. Ko smo bile že reees obupane (in lačne in sitne in menda še kaj), je prišla zdravnica in nas potolažila, da ona ne gre nikamor, dokler nas vseh ne operira.

LLETZ poseg

Glede na to da sem imela ‘pravo’ operacijo (mastektomija), niti ne vem, če bi temu lahko rekla operacija. Bom pa vseeno do podrobnosti opisala, kako je potekalo, da boš vedela, kaj približno pričakovati, če se slučajno znajdeš v tej situaciji. Moja izkušnja z LLETZ je ena od bolj dolgočasnih, ker je vse šlo zelo gladko in neboleče, brez komplikacij. Se mi pa zdi pomembno, da se izpostavi tudi pozitivne zgodbe, da znaš takoj prepoznati, če to, kar se dogaja tebi, ni okej.

Sestra nas je eno po eno klicala v operacijsko. Oblečeno sem imela spalno srajco, zato preoblačenje ni bilo potrebno. Mislim, da sem morala namestiti samo zaščito (kapo, copate?), ampak se tega dela ne spomnim dobro. Med posegom ležiš in imaš pokrčene noge, kot pri pregledu. Celoten poseg je menda trajal okrog 10 minut z oblačenjem in nameščanjem vred. Izjemno hitra zadeva v glavnem. Najbolj neprijeten del posega je meni bil začetek – vstavljanje spekula. Malo me je skrbela injekcija, pa je skoraj nisem čutila, kljub temu da me je pičila na štirih mestih (to sem prebrala v odpustnici, takrat nisem vedela).

Po injekciji se mi je začelo vrteti, dobila sem čuden občutek, ampak je to baje normalno. Je hitro izzvenelo in poseg se je začel. Oči sem imela zaprte in v mislih sem malo odplavala, ko je naenkrat nekaj zasmrdelo po zažganem. Ne vem, če je to bilo ob izrezu tkiva z električno zanko ali ob ustavitvi krvavitve z elektrokoagulacijo. Verjetno to drugo. To je bil highlight vsega. Nobene drame, nobene bolečine, nič. Ob koncu posega vstavijo še tampon (ta del je tudi malo neprijeten, ker je tampon velikosti XXXXL) in lahko greš.

Do sobe me je spremljala medicinska sestra, da ne bi slučajno padla – kljub temu da je lokalna anestezija, si lahko malo omotična in nisi čisto 100 % na svojih nogah.

Če se prav spomnim, smo bile odpuščene okrog šestih, sedmih popoldan (to ni običajno, ampak kot rečeno – splet okoliščin). Pred tem nas je še enkrat obiskala zdravnica, ki nam je razložila možne komplikacije in kaj lahko in kaj ne smemo v naslednjih dneh, tednih, mesecih. Če pride do velike krvavitve, je treba takoj priti nazaj na oddelek. Mene je takoj zanimalo, kako bom vedela. “Če kri pride skozi tampon,” mi je pojasnila zdravnica z nasmeškom. Ta mi je bil jasen šele naslednje jutro, ko sem odstranila tampon. Velik je bil približno 10 cm in premera 1,5-2 cm. Če bi ga kri uspela napojiti, bi krvavitev res bila močna in bi vedela.

Navodila, ki smo jih dobile v bolnici: počivati, vzeti analgetik, tampon odstrani naslednje jutro oz. zvečer, če te res zelo moti, bolniška nekaj dni (moja operacija je bila v petek in sem si v ponedeljek še vzela malo bolj na izi), izogibanje spolnim odnosom in kopanju v bazenu ali kadi vsaj 14 dni.

Poseg LLETZ – okrevanje

Po mene je v bolnico prišel ati – moj zvesti prevoznik na vse zdravniške preglede. Po dolgem dnevu več ali manj brez hrane (vmes so nam sicer dali kosilo, ampak veš, kakšna je bolnišnična hrana – še dobro, da sem imela prigrizke) sem bila utrujena in brez moči, zato sem mu bila izjemno hvaležna, da je namesto mene šel z receptom za protibolečinske tablete v lekarno. Še bolj hvaležna pa sem bila za paket hrane: domači falafli in lepinja + solata. Njam!

Doma sem se najedla, vzela tableto, spravila v pižamo in z mojimi kosmatimi podporniki zlezla v posteljo. Spala sem kot ubita. Zjutraj sem se počutila kot nova, ampak še vedno malo utrujena. Največji podvig je bilo odstranjevanje tampona. Ko je vrvica tampona skoraj enako široka kot tista v pasu trenerke, te to ne navdaja ravno z nekim optimizmom. Ampak … Vdihneš, upaš na najboljše, potegneš in pošast je na prostosti. 😀

Vikend sem preživela res na izi. Ko je treba (in včasih, ko ni), sem kraljica počivanja. Če mi zdravnik reče, da je treba počivati, vzamem to smrtno resno. Samo jaz, postelja, telefon, tv, knjige … In trije mački.

To je bilo to. Veliko lenarjenja, sicer pa nobenih krčev, vročine, krvavitev, ničesar. Poseg sem prestala popolnoma brez težav.

Prva kontrola pri osebnem ginekologu je pri meni bila en mesec po operaciji, prvi kontrolni BMV pa šest mesecev po operaciji. Ker je bil prvi izvid negativen, sem naslednji BMV imela čez eno leto. Takrat mi je ginekolog odvzel tudi bris za HPV (več o tem v nadaljevanju). Ker je bil izvid BMV spet negativen, imam brise spet kot običajno – na tri leta.

Sicer so pa kontrole odvisne od tega, kaj odkrijejo pri histologiji tkiva in je možno tudi, da moraš na ponovno kontrolo v kolposkopsko ambulanto. Moj primer je bil res šolski in brez nekih pretresov in komplikacij.

HPV

Kot sem že omenila, mi ginekolog HPV brisa na pregledu pred operacijo ni vzel, ker za to ni bilo indikacij. Zato pa tkivo, odstranjeno med operacijo, pošljejo na histološke preiskave, ki točno pokažejo za kakšne spremembe je šlo in ali je prisoten HPV.

Te histološke izvide bi po operaciji morala dobiti po pošti, pa niso nikdar prišli. Tega se sploh nisem prav zavedala, dokler me na to ni opozoril ginekolog. Kljub temu da je prvi BMV po operaciji bili BP, se je na naslednji kontroli odločil napraviti še bris za HPV, ker ni imel histoloških izvidov in ga je zanimalo, kako je stanje.

Izvid za HPV je bil negativen. To mi je bilo več kot čudno, ker sem bila od trenutka, ko so mi povedali za predrakave spremembe, prepričana, da HPV imam. Po vsem kar sem prebrala, sem logično sklepala: predrakave spremembe na materničnem vratu = okužba s HPV.

Okužba s HPV je zelo pogosta, vsaj enkrat v življenju se okužijo skoraj vsi ljudje, ki so bili ali so spolno aktivni. Pri veliki večini žensk okužba izzveni v enem do dveh letih, brez težav ali posledic.

Seveda me je zanimalo, kako je negativen izvid možen, če pa prav HPV povzroča spremembe … Po besedah mojega ginekologa sta možnosti dve:

 • HPV sem imela in ga je telo samo uspelo uničiti (jeeej),
 • nikoli ga nisem imela in je vzrok za predrakave spremembe drugje.

Več ni mogel komentirati brez histoloških izvidov, ki so se izgubili neznano kje. V glavnem HPV-ja v mojem telesu trenutno NI! Torej če HPV že imaš, ne pomeni, da ga boš imela vedno. Če te skrbi, je najbolje, da se posvetuješ s svojim ginekologom.

Dober vir informacij je tudi spletna stran programa ZORA.

Štiri leta kasneje …

Moj prvi redni BMV bi morala imeti maja 2021, a sem se pri ginekologu zaradi drugih zadev znašla že septembra 2020. Takrat se je odločil, da mi bo za vsak slučaj vzel tudi bris, ker nismo vedeli, kako bo s korona situacijo.

Izkazalo se je, da je to bila pametna poteza. Maja, ko bi morala imeti prvi redni bris, sem imela že drugega, kontrolnega. Prvi je namreč ponovno pokazal spremenjene celice. Sicer ni bilo tako hudo kot l. 2016, a je bila potrebna kontrola. Tako smo letos ponovili vajo – bris in HPV test.

Test za HPV je bil ponovno negativen, drugi bris pa prav tako. Očitno je moje telo spremembe samo odpravilo. Zakaj to pišem? Da te spomnim, da vsak pozitiven izvid še ne pomeni konca sveta. 

Če so spremembe celic materničnega vratu blage, je priporočen kontrolni pregled čez pol leta. Večina blagih sprememb v tem času spontano izzveni in ženske ne potrebujejo zdravljenja.

Predrakave spremembe je telo sposobno popraviti samo, zato se tudi delajo brisi v različnih časovnih intervalih. Protokoli pri spremljanju predrakavih sprememb materničnega vratu so takšni z razlogom. Če zadeva ni zelo napredovana, se kontrole delajo na šest mesecev, ker je žensko telo sposobno marsičesa – tudi popraviti že nastalo škodo, ko je to mogoče.

Če imaš tudi ti izkušnje s predrakavimi spremembami, HPV ali rakom materničnega vratu, bom zelo vesela, če se oglasiš v komentarjih.

Pogosta vprašanja

Ne vemo. Dva HPV testa, ki ju je opravil moj ginekolog, sta bila negativna. Možno je, da sem imela HPV pred LETZ posegom, pa tega ne vemo, ker nisem dobila rezultatov histologije.

Jaz nisem zdravnik in pišem le o svojih izkušnjah.

O tem kaj pozitiven bris materničnega vratu (patološki izvid) pomeni, se prosim, posvetujete s svojim ginekologom. Informacije so na voljo tudi na spletni strani programa ZORA.

Moj ginekolog HPV test opravi vedno, ko je to potrebno in priporočeno.

Če ga vaš ginekolog ni naredil, morate njega vprašati, zakaj. Najverjetneje gre pa za upoštevanje smernic, saj v določenih primerih test ni smiseln, saj ne prinaša nobenih koristi (vir: spletna stran programa ZORA).

Še eno vprašanje za ginekologe. A po mojem razumevanju je tudi pri pozitivnem PAP brisu ta možnost majhna, saj je odkrivanje in zdravljenje predrakavih sprememb izjemno učinkovito. 

Na leto je za rakom materničnega vratu zbolelo od 86 (l. 2017) do 142 (l. 2011) žensk. Podatki: Register raka RS; za leta 2010-2020.

Za primerjavo: zaradi raka dojk vsako leto nekaj krat toliko žensk umre.

7 Responses

 1. Pozdravljena,
  v januarju sem tudi sama imela poseg lettz v lokalni anesteziji. Žal,so moje izkusnje precej drugačne. Ko mi je tri-x stisnila anestezijo v maternični vrat, je začela rezati. Vse sem čutila, tri-x je vrezala in tri-x sem skočila. Glede na to, da imam za seboj dva težka poroda 4.5 kg otrok, je to bilo nečloveška izkusnja. Seveda biopsija pokazala, da ne morejo reči ali je bilo vrezano v zdravo tkivo in sledi……8.4 imam znova pregled in na mojo žalost, so mi odstranili spremembo na vulvi, ki je prav tako potrjena cin3, ter ponovno rezanje. Stara sem 42 let in do sedaj sem bila popolnoma zdrava. Vem, da bo na koncu vse vredu ampak me je noro strah teh posegov.
  Vse dobro želim.
  Ria

 2. …sedaj po posegu mi je jasno zakaj me je doktorica vprašala, če bom sploh prišla …zelo neprijetno,boleče …kjub inekcijam, ki so pa tudi niso kot pri zobarju …za ta poseg bi morai uporabljati splošno anastezijo …kot za vnetje bartolinijeve žleze …

 3. Pozdravljene
  Naj se jas povem svoje iskusnje o LETZZ pisegu
  Nekje junija letos 2022 sem obiskala mojo ginekologinjo v Murski Soboti na preventivni pregled vzame mi bris in cez dva tedna me poklice in rece naj se naslednji dan oglasim v ambulanto na pogovor
  Sla sem v ambulanto in mi pojasni da mora naredit biopsijo maternicnega vratu ker bris ni vredu moje iskusnje so zelo hude toliko bolecino nisem imela pri porodu
  Opravimo mi to biopsijo in rece da ko bodo izvidi prisli v vsakem primeru bo me poklicala

  Telefon zazvoni 14 julija in kdo drugi moja ginekologinja in rece izvidi so prisli in so spremena matericnem vratu CIN 2 in ona svetuje operativni poseg zaradi preventive
  Nakar se jas prestrasim in vrasam ce imam rak ker mi je ze raka dovolj z mirnim glasom me umirja da nimam raka ampak ce se ta del ne odstrani lahko do tega pride
  Vprasala me je ce da bapotnico naprej za poseg sem odgovorila da lahko
  Za par dni dobim klic iz Murskosoboske bolnisnice se zdravnik prefstavi in mi pojasni vse glede posega LETZZ zelo prijaten zdravnik in ga morem pohvalit mlad ampak zelo strokovno opravlja svoje delo
  Dogivoriva se o datumu posega keri je bil 29 .8.2022
  Pre posega sem bila na pregledu pri njemu v bolnisnici 26.8 2022 kjer sem dobila vse dodatne informacije
  Morem pohvaliti tudi medicinsko oseblje v sprejemni ambulanti in na drugem nadstropju ginekoloskega odelka ter komletnemu medicinskemu osebju
  V nedeljo 28.8. 2022 sem morala prit ob 11 uri v bolnisnico da opravijo COVIDtest in bas pospremijo v bolniske sobe
  V nedeljo so nas pripravili na operativni poseg
  V ponedeljek 28.8.2022 sem ob 9.30h odpeljana v opetacijsko sobo poseg v Murski opravlhajo v totalni anesteziji
  V zbujevalnici sem se zbudila in so prisle sestre po mene in me odpeljale nazaj v bplnisko sobo
  Ves cas so nas spremljale medicinske sestre in zdravniki
  Naslednjo jutro so nam idstranilo trak keri je bil sigurno dolg 2m to je pa bolelo
  Prisel zdravnik in smo odpuscene domov z navodili
  Ampak kaj hocem povedat jas se vedno krvavim in je danes ze 8 dan po posegu
  Prvo kontrolo z histoloskimi izvidi kero bo prejela verjetno moja ginekologinja imam 23.9.2022
  Ampak nekje v podzavesti se bojim da bo izvid pozitiven
  Ali je katera krvavela tako dolgo… ???
  Vsak nasvet je dobrodosel
  Hvala

  1. Ne oz. ne vemo, ker histoloških izvidov operacije nimam (tam bi menda naj pisalo, če je v tkivu prisoten HPV). Sem pa od operacije imela že dva HPV testa in sta oba bila negativna.

 4. Pozdravljeni! Pred dvemi tedni sem bila tudi sama na posegu. Zanima me, če se po posegu mora še 1x na pregled oz pogovor v bolnico! Oziroma pridejo rezultati k ginekologinji. Namreč po posegu pred 2 tednoma sem dobila termin na pogovor v bolnico.

  1. Pozdravljena, kolikor vem, se protokoli razlikujejo glede na pacientko, poseg in histologijo. Jaz sem imela prvi pregled pri ginekologu, ene ga imajo v kolposkopski ambulanti, očitno tudi v bolnici. Mislim, da vedo, zakaj so vas naročili v bolnico in ne h ginekologu. Možnosti je ogromno.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Menstrualni koledarček

Z Better Than BRCA menstrualnim koledarčkom boš enostavno spremljala svoj cikel, dodala pa sem tudi opomnik, da ne pozabiš na koledarju označiti samopregledovanja dojk.